“Hangi fotoğraf makinesini satınalmalıyım? Kaç megapixel olmalı? Özellikleri ne olmalı? “ soruları ile çok sık karşılaşıyorum. Bu yazımda fotoğraf makinesi seçimini yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

Fotoğraf makinesi seçmeden önce aşağıdaki soruların cevaplarını bilmek, karar sürecinde yardımcı olacaktır :
1- Fotoğraf makinesini alma amacınız nedir? Anılarınızı ölümsüzleştirmek mi yoksa yaratıcı estetik fotoğraf kareleri elde etmek mi?
2- Fotoğraf makine ve ekipmanları için ne kadarlık bir bütçe ve zaman ayıracaksınız?
3- Uzun geziler boyunca omzunuzda, sırtınızda ne kadar yük taşıyabilirsiniz?

Anıları ölümsüzleştirmek adına fazla bir bütçe ayırıp bir D-SLR fotoğraf makinesi almanız, hem taşıma anlamında hem de bütçe anlamında size yük olacaktır. Böylesi bir amaç için kompakt modellerin tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Seçim yaparken yüksek megapiksel daha iyi ve kaliteli fotoğraf algısından kurtulmak gerekir. Megapiksel sayısı çözünürlüğün ölçütüdür. Ancak büyük boyutta baskı alınmayacaksa 6 megapiksel’lik bir çözünürlük yeterli olacaktır. (örn; 6 Megapiksellik bir görüntü ile A3 ebadına kadar baskılarda başarılı olunur.) Daha büyük ebatlı baskı elde edilmek isteniyorsa çözünürlüğü daha yüksek makineler tercih etmelidir.

Kompakt Modeller

Anıları kaydedeyim ama birazda yaratıcı estetik çekimler yapayım diyorsanız SLR benzeri (SLR like) diye geçen modeller sizin için biçilmiş kaftandır. D-SLR benzeri menüsü, diyafram öncelikli, enstantane öncelikli, manuel kullanım modları, RAW dosya kayıt formatı, yeni çıkan modellerde flaş, objektif vs. gibi eklentileri ile amatör hatta yarı profesyonel kullanıcıları tatmin edecek tüm özelliklere sahiptir. Boyutları itibarı ile taşıması çok daha kolaydır. Her an yanınızda bulundurmanız mümkündür. Fotoğraf konusunda ilerlediğiniz taktirde eğer bir D-SLR ye geçerseniz almış olduğunuz kompakt makine işinize yarayacak bir ekipmandır.

SLR Benzeri Fotoğraf Makinesi

SLR benzeri kompakt fotoğraf makineleriD-SLR ler profesyonel, yarı profesyonel ve ileri seviye kullanıcılara hitap edecektir. Bütçeniz ve zamanınız müsaitse D-SLR makine ile çekim, oldukça yaratıcı bir süreçtir. Sabırla öncelikle makinenin kullanımını, ardından da fotoğrafın yapısal özelliklerini öğrenmek gerekecektir. Tabiki çekim yapmak için gezmek veya stüdyoda zaman harcamak makinenin hakkını vermek için olmazsa olmazlardandır. Geliştikçe ve pratik yaptıkça ekipman ihtiyacı uzmanlaşılacak konuya göre gelişecektir. Başta verilecek doğru kararlar ilerideki ekipman teminini kolaylaştırır. D-SLR marka tercihi mutlaka 2. el alış satış imkanları, ileriye yönelik objektif ve diğer ekipman ihtiyaçları araştırılarak karar verilmelidir. Bir objektif seti oluşturulduğunda marka değiştirmek bütçe anlamında oldukça külfetli olacaktır. D-SLR makine alındığında farklı tür fotoğraf elde edebilmek için farklı odak uzunluğuna ve özelliklere sahip objektifler, flaş ve filtreler gibi farklı ekipmanlara da yatırım yapılacağı unutulmamalıdır. İlk başta gövde ile alınacak/alınmış olan kit objektiflerinin performans ve odak uzunlukları gelişim sürecinde yeterli gelmeyecektir. Yeni alınacak objektiflerde de optik kalite, diyafram aralıkları iyi araştırılmalı ve amacına uygun kararlar verilmelidir.

Yarı profesyonel D-SLR makine

Her ne kadar fotoğraf çalışanlar çekim yaptıkları makineler ile övünsede, çok iyi makineler kullanıp fotoğraf anlamında üretimleri olmayan pek çok kullanıcı mevcuttur. Aslolan kişinin fotoğrafın yapısal özelliklerini ne kadar öğrendiğine ve ne kadar çekim yaptığına bağlı olduğu unutulmamalıdır. Fotoğraf makinesi ise bir araçtır. Bol fotoğraflı günler…

Profesyonel D-SLR makine

Hazırlayan : H.İBRAHİM ERGUNDA

Paylaş: